دروغ چیست؟ چگونه افراد دروغ گو را بشناسیم؟
دروغ چیست؟
دروغ چیست؟ دروغ می تواند تعریف های متفاوتی داشته باشد و از شخص تا شخص و از فرهنگ تا فرهنگ متفاوت است. ولی به صورت کلی دروغ٬ حرف سخن و صحبتی است که گوینده ی آن می داند درست نیست ولی به قصد فریب یا سو استفاده از دیکران آن را بیان می کند.
آیا دروغ می تواند خوب هم باشد؟
در بعضی از فرهنگ ها گفتن دروغ در بعضی از موقعیت ها تشویق هم می شود مثل دروغ گفتن برای آشتی دادن بین دو نفر و یا جلوگیری از آسیب رسیدن به شما.
تحقیقات زیادی هم بر روی موضوع اینکه چرا دروغ می گوییم و چطور آن را تشخیص دهیم و چگونه با آن برخورد کنیم انجام شده است. در ادامه این مقاله قصد دارم به این مطالب بپردازم.
چوپان دروغگو
حتما داستان چوپان دروغگو را یادتان هست. چوپانی که برای سرگرمی خود به مردم روستا به دروغ می گفت کمک کمک گرگ تمامی گوسفندانم را خورد و مردم ساده دل حرف او را باور میکردند و با چوب و چماق برای کمک به او به دنبال گرگ می رفتند ولی پس از مدت کوتاهی از این که دستش رو شده بود کسی به او اعتماد نمی کرد و اعتبار خود را از دست داده بود حتی زمانی که واقعا به کمک نیاز داشت هم کسی حتی برای حرفش ارزشی قائل نبود.
به قدر یقین همه ی ما در موقعیتی قرار گرفته ایم که به ما دروغ گفته باشند و احتما موقعیتی پیش آمده که حداقل ترغیب به دروغ گفتن شویم و حتی شاید هم دروغ بگوییم. در ادامه می خواهم در رابطه با انواع دروغ و اینکه چرا افراد دروغ می گویند و چطور دروغ را تشخیص دهیم صحبت خواهیم کرد. اگر شما فکر می کنید که به شما دروغ گفته شده پس نیاز دارید که متن زیر را بخوانید که اگه کسی به شما دروغ گفت متوجه شوید و راه های مقابله با اون را یاد بگیرید
انواع دروغ
دروغ مصلحتی یا white lie
دروغ مصلحتی دروغی کوچک و بی ضرر است که بعضی از افراد برای اینکه فرد مقابل خود را ناراحت نکنند از آن استفاده می کنند. بعضی از اوقات از دروغ مصلحت آمیز به نفع خود استفاده می کنیم به عنوان نمونه دوستتان از شما می پرسد که مدل موی جدیدم خوبه و شما برای اینکه دوستتان ناراحت نشود می گویید که خوب شده!!! در صورتی که اعتقاد دارید اصلا هم خوب نیست. دلایل دیگری هم برای استفاده از دروغ مصلحتی وجود دارد مثل
دوری از استرس و پریشانی
جلوگیری از ایجاد ضرر
کمک به افراد
عرف جامعه
حفاظت از خود و …
یک سری از دروغ ها دروغ کوچک هستند و یک سری از آنها بزرگ
بعضی از اوقات یک سری از اطلاعات صحیح به نحوی مرتب و منظم می گردند که شنونده برداشت اشتباه کنه و برداشتی را کنه که گوینده قصد آن را دارد.
چرا دروغ می گویند؟
متاسفانه دروغ گفتن برای خیلی امری عادی است و روزانه حتی جاهایی که نیاز به دروغ گفتن هم نیست باز دروغ می گویند این گونه افراد عموما عزت نفس ضعیفی دارند و سعی در پوشاندن نقاط ضعف خود دارند.
خیلی از افراد برای حفظ آبرو حاظر می شوند که دروغ بگویند. به یاد داشته باشیم که مهمترین چیزی که هر شخص دارد و برای حفظ آن هر نوع تلاشی که نیاز باشه انجام خواهد داد.
از جمله دلیلی که افراد دروغ می گویند وجود ترس است. ترس از عدم آگاهی٬ ترس از اینکه مردم در مورد ما چه فکری می کنند. افراد دروغگو به ناچار دروغ می گویند تا بر ترس اینکه اگه درستش را بگن چه اتفاقی می افتد فائق آیند. بعضی از دروغ گوها چون از عواقب مسئله ای می ترسند دروغ می گویند.
خیلی ها به خاطر اینکه نشون بدن آدم مهمی هستند دروغ میگویند تا حالا چند بار پیش اومده که شخصی را که می شناسید در مورد مسئله ای دروغ گفته باشه. یکی را می شناسم که داشت در مورد خاطرات سفرش داشت صحبت می گرد و می گفت که من کل اروپا رو گشتم و ایتالیا رو خیلی دوست داشتم. بعد عکس هاش را آورد و گفت این عکسم مربوط به قبرسه. عکس برای من خیلی آشنا بود خوب که به عکس نگاه کردم متوجه شدم که من یه همچنین جایی عکس انداختم و متوجه شدم که یکی از شهرهای بسیار زیبا در شمال ایرانه.
جبران نداشته ها
خیلی ها هم برای جبران نداشته هایشان دروغ می گن که همون نوعی از پز دادن است. شاید جک هایی که در این رابطه تو شبکه های اجتماعی دست به دست می چرخه را دیدین. یکی از جکها در رابطه با سوال پسره از دختره هستش که دختره می گه سرم درد میکنه و پسره ازش می پرسه چرا عزیزم و دختره جواب می دهد داشتم از استخر خونمون می اومدم که سوار لامبرگینی بابام شم که … از اون طرف مامانش داد می زنه که داره دروغ می گه تو صف نذری با قابلمه زدن تو سرش.
راه های تشخیص دروغ
خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و کامل شدن تحقیق محققان تشخیص اینکه چه کسی دارد دروغ می گوید راحت تر شده است ولی به همان نسبت هم افراد دروغگو برای پیشگیری از گیر افتادن خبره تر شده اند.
۱- یکی از آزمایش های ساده ای که برای فهمیدن اینکه طرف دروغ می گوید یا نه به این ترتیب است که سوالی که خودمان جوابش را می دانیم از او بپرسیم و پاسخ او نشان دهنده ی راستگویی و دروغ گویی اش است.
۲- او را رگبار سوالی کنیم٬ به این منظور که از او سوالهای متفاوتی بپرسیم و تناقض گویی ها را تشخیص دهیم.
به عنوان مثال شک دارید که شخص در مورد سابقه ی کاری اش به شما درست می گوید یا دروغ٬ از او بپرسید که؟
الف: گفتی که قبلا کجا کار می کردی؟
ب:در چه شرکتی؟
ج: کار شما در آن شرکت چی بود؟
د: حیطه فعالیت شرکت شما چه بود؟
و …
۳. بر اساس تحقیقات روانشناس معروف اکمن : در هنگام دروغ گفتن مردمک چشم شخص دروغ گو باز می شود و لحن صدای او تغییر می کند
شخص دروغگو معمولا جلوی دهان خود را می گیرد و دائما بینی خود را لمس می کند
۴. زیاده روی کردن در مورد جزییات یک موضوع می تواند نشانه ای باشد از اینکه شخص دارد دروغ می گوید.
به عنوان مثال. داداشم تو فراسنه درس می خونه. فرانسه کشور خوبیه نه؟ برج ایفل رو دوست داری؟ اونجا خیلی تمیزه
۵. به پاسخ های که ارتباطی با سوال شما ندارند حساس باشید. احتمال اینکه شخص در حال پیجاندن موضوع باشد زیاد است. او می خواهد تا انجایی که شده به شما دروغ مستقیم نگوید.
درباره خجسته نیا
نویسنده کتاب رگ خواب در مذاکرات٬ مدرس اصول و فنون مذاکره به زبان فارسی و انگلیسی٬ نماینده کالج تربیت مدرس لندن
نوشته های بیشتر از خجسته نیامطالب زیر را حتما مطالعه کنید
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ودرود
ممنونم که به نکات ارزشمندی اشاره کردید
سپاس از مطالب کاربردی شما
سلام خدمت شما استاد گرامی
مطلب خیلی جالبی برای من بود ….واقعیت هایی رو از دروغگوها متوجه شدم که برام واقعا کاربردی و جالب بود
بازم ممنون
سلام جناب مشايخ. خوشحالم كه مطالب برايتان جالب بود.
درود استاد از شما بسیار می آموزم
سپاس …
درود و ارادت فراوان، ممنون از شما. همچنين بنده از شما
سلام خيلي ممنون از مقاله زيبايي كه به آن اشاره كرديد و موضوع مقاله شما بسيار خوب و كاربردي است.
عجیب مطلب جالبی بود
ممنون از این نوع نگاه شما به مقوله دروغ
امیدوارم همانگونه که به این موضوع و راههای شناخت آن مسلط می شویم ولی از استفاده آن پرهیز کنیم
ممنونم از شما
سلام
ممنون از پیامتون. خوشحالم که مطلب براتون جالب بوده.
منم امیدوارم که همیشه صداقت باشد
با سلام و تشکر از مقاله خوبتان در مورد دروغ،نشانه هایی که برای فرد در حالت دروغ گفتن نوشته بودید خیلی جالب بود ودر ارتباط ها بسیار کمک کننده خواهد بود
سلام . ممنون بابت پیامتون
خوشحالم که نوشته برای شما مفید بوده
مقاله جالب و کاربردی ای بود استاد
با تشکر