آداب و معاشرت تجاری در چین
آداب و معاشرت تجاری در چین
آداب و معاشرت تجاری در چین زمین تا آسمان با ایران متفاوت است. اگر می خواهید که با چین روابط تجاری داشته باشید شناخت فرهنگ و آداب و معاشرت تجاری آن ها بسیار ضروری می باشد. هر موقع با دوستانم به چین سفر می کنم به آنها می گویم که انگار آنها از سیاره ای دیگر باشند. لباس پوشیدن٬ غذا خوردن٬ احوال پرسی کردن٬ رفتار و ظاهر آنها کاملا با ما فرق می کند.
از این رو شناخت برخی از نکات باعث می شود که با آنها تعاملی سازنده تر داشته باشید و راحت تر تجارت خود را انجام دهید. با شناخت فرهنگ مردم چین می توانید با خیال آسوده با آنها در تعامل باشید.
در این نوشته قصد دارم مواردی بسیار ضروری در ارتباط با آداب و معاشرت تجاری و فرهنگ مردم چین و تجربیات خودم را در این خصوص٬ مطالبی را بنویسم.
در چین مسلما دوستان چینی و بعضا خارجی زیادی پیدا خواهید کرد و آنها گنجینه های بسیار مهمی هستند برای تبادل اطلاعات. آنان تجربیاتی دارند که می تواند بسیار به نفع شما باشد. پس حتما با آنها طرح دوستی بریزید و در ارتباط باشید.
موارد بسیار موثر و مهم
قبل از اینکه شروع کنم به نوشتن بقیه مقاله می خواهم یکسری مسائل بسیار ضروری را که برای چینی ها بسیار ارزشمند است٬ با شما در میان بگذارم.
• حفظ وجهه افراد امری است حیاتی
• احترام گذاری به افراد مسن و مقامات (مورد دومی در ارتباط با دولتی ها بسیار مهم می باشد)
• صبوری
• تواضع
تجارت در چین
نکته بسیار مهم: تجارت در چین خیلی با روابط و دوستی ها گره خورده است. حتما در حیطه تجاری خودتان دوست یا رفیقی داشته باشید. به همین اندازه تحقیقات در ارتباط با کالایی که می خواهید خریداری کنید اهمیت دارد. (نوع جنس٬ نحوه ی ساخت٬ زمان تحول و …)
برای انجام خریده های عمده از ارتباطات استفاده کنید. با افرادی که در راس و تاثیر گذار بر خرید شما هستند ارتباط دوستانه داشته باشید.
با وجود اینکه خیلی از تجار ایرانی روابط تجاری خوبی با طرف چینی خود دارند ولی همیشه باید نسبت به خطرات احتمالی٬ کلاهبرداری های گاهی و اتفاقات غیر منتظره برحذر باشند.
شرکت در جلسات
نکته مهم: دیر به جلسه نروید و همان ابتدا رئس را شناسایی کنید.
به صورت کلی شرکت در جلسات در چین تفاوت هایی با ایران دارد. عموما چینی ها به سروقت برگزار کردن جلسات اهمیت می دهند پس نتیجتا نباید دیر در جلسات حاضر شد.
چند نکته مهم که به شخصه تجربه کرده ام و یا شنیده ام را خدمتتان در پایین شرح می دهم.
تاریخ: اگر برنامه سفر به چین دارید و هنوز بلیط را نگرفته اید حتما نگاهی به تقویم چینی و بین المللی بیاندازید که برنامه های شما خوب انجام بگیرد. چند سال پیش با همکارانم برنامه ای را تدارک دیده بودیم که در ضمن اینکه در نمایشگاه بزرگ کانتن فر Canton Fair حاضر می شویم٬به کارخانه هایی که با آنها کار می کردیم و یا در حال مذاکره بودیم هم پس از آن سری بزنیم غافل از اینکه بعد از نمایشگاه هفته ی کارگر بود و برای آنها بسیار مهم. تقریبا در آن زمان همه ی کارخانه ها تعطیل بودند و ما فقط توانستیم با یکی از آنها آن هم٬ روز قبل از هفته ی بین المللی کارگر سری بزنیم. از تعطیلات مهم و طولانی چینی ها تعطیلی سال جدید آنها می باشد. که باید مد نظر قرار داد. این تعطیلات بعد از تعطیلات سال جدید میلادی شروع می شود.
با این اوصاف حتما قبل از برنامه ریزی سفر خود حتما به تقویم مراجعه کنید و تعطلیلات رسمی چینی ها را پیدا کنید.
آمادگی:
قبل از اینکه در جلسه حاضر شوید حتما باید آمادگی داشته باشید. میزبان شما حتما با شما و تجارت شما آشنایی هایی دارد. در مورد جزییات و ارزش شرکت و یا محصول خودتان آمادگی صحبت داشته باشید. شرکت های خوب چینی عموما با تجار خارجی زیادی سرو کار دارند و از همین سو شما باید در مذاکرات خود آن آمادگی را داشته باشید که بتوانید نظر آنها را به خود جلب کنید و رابطه ی دوستانه ی خوبی با آنها بسازید.
مواد لازم
اگر در جلسات خود نیاز به وسیله ای خواص دارید که طرف چینی شما می تواند تهیه کند (از قبیل پروژکتور و …) حتما از قبل به آنها بگویید. خوشحال خواهند شد اگر بتوانند تهیه کنند و اگر نتوانند هم به شما خواهند گفت.
حتما مواردی از قبیل بیزتس کارت یا به گفته ی چینی ها Name Card همراه خود داشته باشید. از موارد ضروری دیگر به همراه داشتن برشور ها و مواردی که شرکت شما را معرفی می کند آن هم به زبان چینی می باشد. چرا می گویم به زبان چینی؟تعداد کمی از روسا شرکت ها و سازمان ها را دیده ام که بتوانند به شکل مقبولی انگلیسی صحبت کنند و اکثر مترجمانی دارند که صحبت های شما را به آن ها می گویند. از این رو این برشورها می تواند کمک شایانی در متقاعد سازی روسای آنها داشته باشد. این نکته را هم در نظر داشته باشید که چینی ها مثل ایرانی ها بسیار وطن پرست هستند و مسلما از این مسئله خوشحال خواهند شد.
چه لباسی
من همیشه این را می گویم که ما باید لباسی را بپوشیم که مناسب اون موقعیت و محیط باشد. به عنوان مثال شخصی که مربی فوتبال است با لباس ورزشی بسیار معقول تر جلوه خواهد کرد. در ارتباط با مسائل تجاری بسیار بستگی دارد به لول شرکت و افراد حاضر در جلسه. در بیشتر جلسات کمتر رسمی من اکثر چینی ها را دیده ام که لباس اسپرت به تن دارند و خیلی رسمی نیستند؛ بنابراین اشکالی نخواهد داشت اگر ما با لباس نیمه رسمی حاضر شویم. همچنین در جلسات بسیار رسمی شرکت های سطح بالا که شرکت کرده ام همه با لباس رسمی حاضر شده بودند. اگر با لباس غیر رسمی وارد شوید حتما از ارزش شرکت شما کاسته می شود.
تا اینجا مواردی در ارتباط با شرکت در جلسات چینی ها با هم مروری داشتم. در مقاله ی بعدی قصد دارم در خصوص برقراری ارتباط و احوالپرسی و موارد مهم اجتماعی با شما به اشتراک بگذارم
درباره خجسته نیا
نویسنده کتاب رگ خواب در مذاکرات٬ مدرس اصول و فنون مذاکره به زبان فارسی و انگلیسی٬ نماینده کالج تربیت مدرس لندن
نوشته های بیشتر از خجسته نیامطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی بود